Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
16,0 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
Рання діагностика захворювань молочних залоз
12 грудня 2017, 00:00
Рання діагностика захворювань молочних залоз

        Жіночі груди вимагають особливої уваги і турботи, і це не випадково, адже один із найсерйозніших страхів жінки - це онкологічні захворювання молочної залози та великий відсоток дисгормональних захворювань молочних залоз.
         Рак молочної залози займає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок, більше чверті жінок звертаються до лікаря із занедбаними стадіями. У 2016 р., за уточненою інформацією національного канцерреестра, в нашій країні було зареєстровано біля 15 тис. жінок, які вперше захворіли на рак молочної залози, з них померло понад 7 тисяч. 37% серед хворих - жінки працездатного віку, і також більше 30% жінок працездатного віку помирає від цієї онкопатології. У світі реєструють щороку мільйон нових випадків раку молочної залози, 600 тисяч жінок щорічно гинуть. Показники смертності від раку молочної залози в Україні переважають над середньостатистичними європейськими даними. Основна причина в тому, що українки пізно звертаються до фахівців, часто допомогти лікар вже нічим не може.
          Успіх лікування на сто відсотків залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування. На початкових стадіях хвороби практично всіх онкохворих виліковують.
Найчастіше на рак хворіють жінки після 45 років - вік це перший фактор ризику. Другим за актуальністю чинником ризику є спадковий фактор. Жінки-курці частіше хворіють на рак молочної залози. Вважають, що куріння призводить в основному до раку легенів, однак саме ця згубна звичка збільшує у жінки ризик захворіти на рак на 30%, і не тільки молочних залоз, а також і шийки матки. Також, чинниками ризику є ранній чи пізній початок місячних, пізня менопауза, народження дитини після 30 років, часті аборти, гінекологічні захворювання, травми молочної залози (збільшують ризик на 17%), захворювання ендокринних органів, які порушують гормональний баланс в жіночому організмі.
                       Молочна залоза - орган гормонозалежний, який чутливо реагує на будь-які зміни в яєчниках, щитовидці, надниркових залозах. До речі, доброякісних утворень та дисгормональних дисплазій молочної залози - набагато більше. І лікуються вони успішно - консервативно або хірургічним шляхом. Це, насамперед, фіброаденоми, мастопатії, мастодинії - біль у молочних залозах. Якщо біль циклічний, він пов`язаний з гормональними змінами, а якщо нециклічний - це має насторожити жінку, і вона повинна обов`язково звернутися до фахівця. Жінка сама має вміти щомісяця проводити самообстеження грудей. Адже, у 70% випадків жінка сама вперше помічає новоутворення, ущільнення або виділення з соска, але якщо це буде злоякісна пухлина, то клінічно вона може виявлятися вже в 2-3 стадії, що є запізнілою діагностикою.
Для ранньої діагностики захворювань молочних залоз жінкам до 40 років потрібно обов`язково пройти обстеження на УЗД молочних залоз, після 40 - раз на рік робити скринінгову мамографію та УЗД молочних залоз, що збільшує можливість виявити захворювання на 0 та І стадіях. Питання про необхідність проведення діагностичної мамографії у молодих жінок вирішує лікар-мамолог-онколог.
                         Мамографію рекомендують не тільки хворим жінкам або тим, хто підозрює недобре, але і абсолютно здоровим жінкам з метою раннього доклінічного виявлення пухлин та дисплазії грудей (як доброякісних, так і злоякісних). Мамографія є «золотим стандартом» в ранній діагностиці раку молочних залоз. Тільки регулярна мамографія сприяє ранньому виявленню раку грудей.
                 Основні переваги мамографії: найбільш висока інформативність; можливість отримання багатопроекційного зображення органу; візуалізація непальпуємих утворень; можливість диференціальної діагностики вузлових і дифузних захворювань; контрольована пункція патологічних солідних утворень з можливістю отримання матеріалу для цитологічного і гістологічного дослідження; передопераційна внутрішньотканинне маркування непальпуємих утворень; рентгенографія видаленого сектора з метою визначити повноту хірургічного втручання.
                 За допомогою мамографії можна: виявити самі початкові ознаки хвороби за допомогою порівняльного аналізу знімків у динаміці; оцінити ступінь поширеності процесу; визначити характер росту пухлини; оцінити стан другої молочної залози, що надзвичайно важливо для вибору оптимальної лікувальної тактики.
                Мамографія проводиться жінкам в період з 5-12 день менструального циклу. Жінкам у менопаузі, при відсутності менструації або нерегулярному циклі - в будь-який день. Уникайте використання дезодорантів, антиперспірантів, духів, пудри або лосьйонів в день дослідження. Інгредієнти цих засобів на мамограмах можуть виглядати як кальцинати.
                           Періодичність обстеження молочних залоз (огляд та пальпація фахівцем, УЗД, мамографія) залежить від віку, спадковості, наявності скарг. При наявності скарг або захворювань молочних залоз періодичність обстеження визначає лікар.
                         Бажаємо всім здоров’я та мирного неба! Обстеж себе та залишайся здоровою!!!.

Косьяненко С.М.,
кандидат мед наук, лікар акушер-гінеколог вищої категорії,
головний позаштатний мамолог-гінеколог м.Вінниці
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар