Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
Карієс у дітей та його профілактика
17 січня 2018, 00:00
Карієс у дітей та його профілактика
Карієс у дітей та його профілактика
Кожному відомо, що карієс – це захворювання, яке вражає зуби і дорослих, і дітей. Багато хто з батьків вважає, що якщо зубки змінюються, то лікувати їх не потрібно. Це не правильна думка. Спочатку на зубчиках виникають білі плямки, які з часом темнішають – це початкова стадія карієсу. З часом руйнування йде глибше і досягає пульпи зуба, виникає пульпіт, періодонтит (напухає щічка, підвищується температура). Зубчик руйнується, його видаляють раніше ніж потрібно – «сусідні» зуби займають його місце – виникає порушення прикусу. І це далеко не весь перелік проблем від не лікування карієсу молочних зубів. Тому уважно потрібно стежити за відчуттями свого чада (неприємні відчуття під час вживання холодного, гарячого, кислого, твердого), оглядати самостійно ротика дитини та звичайно ж приводити його на профілактичні огляди до лікаря стоматолога.
Легше профілактувати хворобу, ніж потім лікувати її. Є профілактика внутрішньоутробна та після народження дитини. Внутрішньоутробна – це раціональне харчування (з підвищеним вмістом кальцію та фтору) майбутньої мами, лікування всіх вогнищ хронічної інфекції, адже закладка постійних зубів починається вже на 4-5 місяці вагітності
Після народження дитини :
1) по можливості, вигодовувати дитини грудним молоком (воно містить найбільшу кількість необхідних речовин для формування всіх систем організму, зубощелепної системи в тому числі)
2) не облизуйте соски, ложки малюків. Карієс - це інфекційне захворювання. Відбувається передача мікробів з рота батьків (в яких є неліковані зуби) до ротика дитини.
3) в раціон харчування дитини необхідно включати продукти багаті  кальцієм - молочні продукти. Для кращого його засвоєння необхідний вітамін «Д», який є в рибі та утворюється під дією сонячних променів, тому регулярно виводьте малюка на прогулянки. Після року вже необхідно дитині давати гризти свіжі овочі та фрукти - навантаження на зубощелепну систему сприяє кращому її функціонуванню та очищенню зубів
4) не поїть вночі дитину солодкими соками. Доведено, що карієс викликають бактерії роду стрептококів і вони здатні виділяти молочну кислоту, яка і руйнує зубчики. Мікроорганізми повинні максимально близько знаходитися до зуба щоб зруйнувати його. Цьому сприяють солодощі - вони роблять зуби липкими і прикріпляють стрептококи до своєї поверхні.
5) чистити регулярно зубчики два рази в день: зранку та ввечері. Причому починати чистити їх потрібно вже з появою першого зуба. Спочатку батьки використовують силіконовий напальчник, вже після 1-1,5 року використовуються дитячі зубні щітки, краще із штучної щетини. Вони мають бути яскравими та красивими, щоб максимально зацікавити дитину. Чистять зубки дітям батьки або ж діти під контролем батьків. Зубні щітки та пасти повинні відповідати віку дитині. Наприклад для самих маленьких в зубних пастах не використовуються ніякі лікувальні та абразивні компоненти, лише основа. Кожні 1.5-2 місяці потрібно замінювати зубну щітку на нову
6) навчіть своїх діток користуватися зубними нитками-флоссами. Поверхня зубчика складається з 5 поверхонь. За допомогою щітки та пасти ми можемо очистити лише 3, а інші 2 поверхні ми дістати не можемо. Ці поверхні називаються міжзубні або ж апроксимальні. Основним сучасним засобом очищення цих поверхонь є зубна нитка. Користуватися нею можна вже з 7-8 років під наглядом батьків на ніч. Як правильно користуватися ниткою вам розповість стоматолог під час профілактичних оглядів.
7) зменшіть кількість солодощів (цукерки, тістечка, солодкі напої), замінити їх на фрукти, сухофрукти, компоти. Звичайно ж тяжко знайти дитину, яка б в  2-3 роки ще не спробувала цукерочки, тому потрібно після кожного їх прийому або почистити зубки, або ж пополоскати ротика.
8) відвідувати стоматолога мінімум 2 рази в рік. Дитину необхідно приводити на огляд вже починаючи з 1 року – лікар не тільки огляне ротика дитини, але ще й в ігровій формі покатає в кріслі, дасть покористуватися деякими інструментами, розповість батькам як правильно чистити зубки, якими пастами та щітками слід користуватися, покаже як користуватися зубними нитками. Зубки потрібно чистити правильно – тут діє правило «від червоного до білого» - від ясен по поверхні зуба до його ріжучого краю замітаючими рухами.
9) щоб зберегти зубки здоровими, зараз проводять герметизацію фігур як молочних, так і постійних зубів. На здоровий, який щойно прорізався зуб, наносять герм етик, який захищає його від проникнення мікроорганізмів і сам виділяє фтор протягом декількох років. Лікар зможе провести глибоке фторування зубчиків. У домашніх умовах також можна проводити зміцнення зубів, використовуючи лікувальні гелі, які наносяться на ніч після чищення зубів.
10) жувальні гумки не замінюють чищення зубів. Так званий «кислотно-лужний баланс» порожнини рота вирівнюється не через певні компоненти гумки, а через те, що ми її активно жуємо – виділяється більше слини, яка і очищає порожнину рота.
Отже саме батьки повинні турбуватися про здорові зубки та білосніжну посмішку своїх діток. Саме Ви на власному прикладі привчаєте їх до правильного харчування, щоденного догляду за порожниною рота. Звичайно профілактика карієсу у дітей вимагає великих зусиль, але вони цього варті. Здоров'я вашої дитини у «ВАШИХ РУКАХ».
автор М.Г. Плаксієнко , лікар-стоматолог дитячий,
співавтор Л.М.Мельник, завідувач дитячим
лікувально-профілактичним відділенням №2
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар